2018. január 8., hétfő

Tárkonyos lencseleves, brokkolis-karfiolos rakottas és darázsfészek



Minden kedves nézőnknek és olvasónknak boldog új évet kívánunk.
Több nézőnk kérésének eleget téve mostantól a Székely Konyha-blogon közzétesszük az adásban látható ételek receptjeit is. Ezek a receptek egyébként megjelennek nyomtatásban is a Hargita Népe mellékleteként megjelenő Székely Konyha gasztromagazinban is. A  tárkonyos lencseleves, a brokkolis-karfiolos rakottas és a darázsfészek receptje az alábbiakban olvasható.

Tárkonyos lencseleves 

Hozzávalók 

30-40 dkg kicsontozott füstölt csülök, 25 dkg lencse, 1 kis fej hagyma, 1-2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szelet zeller, 1 evőkanál zsír, 1 cikk fokhagyma, 1 evőkanál ecetes tárkony, 1 mokkáskanál köménymag, kb. 10 szem bors, 1 kiskanál fűszerpaprika, 2 evőkanál tejföl, 1 csapott evőkanál liszt. 

Elkészítése 

1. A lencsét megpucoljuk, megmossuk és főzés előtt 2-3 órával hideg vízben beáztatjuk. A többi zöldséget is megpucoljuk és kockára vágjuk.
2. A füstölt csülköt kockára daraboljuk, majd a lencsével együtt bő vízben főni tesszük. Ha felforrt, hozzáadjuk a szemes borsot és a köményt egy teatojásba zárva vagy gézdarabkába kötözve.
3. Amíg a csülök és a lencse félpuhára fő, a feldarabolt gyökérzöldségeket és a hagymát a zsíron megdinszteljük, megszórjuk fűszerpaprikával, majd a fövő leveshez adjuk. Közben megkóstoljuk a levest, és sózzuk, ha szükséges.
4. Ha minden megfőtt, ízesítjük a levest a zúzott fokhagymával és a finomra vágott tárkonnyal.
5. Végül a lisztből meg a tejfölből habarást készítünk, és behabarjuk vele a levest.

Jó tudni! 

• A füstölt csülök sós, figyeljünk a sózásra, kóstolgassunk inkább gyakran, mielőtt sót adnánk az ételhez!

Brokkolis-karfiolos rakottas 


Hozzávalók 

1 fej karfiol, 1 fej brokkoli, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa; illetve a mártáshoz: 3 evőkanál tejföl, 5 tojás, só, bors, szerecsendió, reszelt parmezán, ízlés szerint.

Elkészítése 

1. A brokkolit és a karfiolt rózsáira szedjük és enyhén sós vízben roppanósra főzzük.
2. Egy tűzállóedényt kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd a karfiol- és brokkolirózsákat váltakozva belerakjuk.
3. A tojásokat felverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval, parmezánt reszelünk bele, ízlés szerint és összekavarjuk.
4. Az így nyert mártást ráöntjük a tűzálló edényben lévő zöldségekre, majd előmelegített sütőbe (200 fokos) toljuk 10-15 percre.
5. A sütés végén még reszelünk rá sajtot és visszatesszük a sütőbe addig, amíg a sajt pirulni kezd.
6. Brokkolis-karfiolos rakottast nagyobb szeletekre vágva tálaljuk.

Jó tudni! 

• Az étel elkészíthető fagyasztott zöldségekből is.
• A tejfölös-tojásos mártás helyett besamelt, vagy egyszerű sajtmártást is használhatunk. 

Darázsfészek 


Hozzávalók 

A tésztához: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 50 dkg liszt, csipetnyi só, 4 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja.
A töltelékhez: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, illetve darált dió és/vagy őrölt fahéj.
A locsoláshoz: 2 dl tej, 2 tasak vaníliás cukor.

Elkészítése 

1. Az élesztőt egy kanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben.
2. A lisztet beleszitáljuk egy mély tálba, hozzáadjuk a sót, és belereszeljük egy citrom héját – szárazon összekeverjük az egészet.
3. A lisztes keverékhez adjuk a tojássárgájákat és a felfuttatott élesztőt, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük.
4. Ezalatt a vajat a porcukorral habosra kavarjuk.
5. Ha megkelt a tészta, deszkára borítjuk, és kb. fél centi vastagra nyújtjuk, majd megkenjük a habosra kavart vajjal, ízlés szerint megszórjuk fahéjjal vagy darált dióval és szorosan felgöngyöljük.
6. Az így nyert rudat kb. 2-3 cm vastag korongokra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól 2-3 cm távolságra, hogy legyen hely a növekedésnek. Konyharuhával letakarva kb. 1 órát kelesztjük.
7. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Miután megkelt a csiga, a tepsit a forró sütőbe toljuk, és a hőfokot visszavesszük 180 fokra – így sütjük 20 percet, majd légkeveréssel még 5 percet.
8. Ezalatt a tejet a vaníliás cukorral együtt felforrósítjuk, majd a megsült csigákra locsoljuk.
9. A süteményt visszatoljuk a forró sütőbe annyi időre, amíg a tejet felszívja.

Jó tudni! 

• Miután leöntöttük a vaníliás tejjel, vegyük le teljesen a hőfokot, és úgy toljuk vissza a meleg sütőbe a süteményt – néhány perc alatt így is felszívja a tejet.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: