2016. január 12., kedd

Húsos kifli

Farsangi időszakban kitűnő vendégváró lehet, de esti kártyapartik kiváló nassolnivalója is. Simonfi Ildikó készítette.

Elkészítési idő: 1,5 óra. Kitűnő vendégváró, farsangi esték kártyapartijain bor mellé tálalható, de akár előételként is fogyasztható. 

Hozzávalók 
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 tojás, 1 tasak szárított élesztő, 1 kiskanál só, 1 dl olaj, 1,5 dl tej, illetve 1 tojás a kifli lekenéshez. 
A töltelékhez: 20 dkg disznóhús, 1 kisfej hagyma, 1 evőkanál sertészsír, só, bors ízlés szerint. 

Elkészítése 
1. A lisztet, az élesztőt és a sót szárazon összevegyítjük, közepébe ütjük a tojásokat és a tejjel jól összedolgozzuk. 
2. Ha a tészta összeállt, több részben aláöntjük az olajat, és addig dolgozzuk, amíg szép sima állagú masszát kapunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. 
3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a hagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott húst, fűszerezzük, és puhára pároljuk. Ha már langyosra hűlt, ledaráljuk, a szaftját hozzákavarjuk, így sima húspasztát kapunk. 
4. A tésztát 4 egyenlő cipóra osztjuk. Minden cipót kerek lappá nyújtunk és 8 egyenlő részre vágjuk – úgy, mint a tortaszeletet. A tésztaszeletek szélesebb részére egy kiskanál tölteléket teszünk és kifli alakúra felcsavarjuk. 
5. Tepsibe rakjuk és még 15 percet pihentetjük, majd megkenjük felvert tojással és 180 fokon aranybarnára sütjük (kb. 25 perc) 

Jó tudni! 
• Mivel hamar kiszárad, nem tanácsos sokáig tárolni. 
• A tölteléket maradék pörköltből vagy májtokányból is készíthetjük, fontos, hogy a húspaszta tartalmazzon elég zsiradékot, mert ez is puhán tartja a kifliket.

Nincsenek megjegyzések: