2016. január 6., szerda

Farsangi túrós fánk

Ma vízkereszt napja van, hagyományosan a farsang kezdete. S ha már farsang, akkor fánk! Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a kézdivásárhelyi Biszak Enikő túrós fánkját.

Elkészítési idő: 1,5 óra. Kitűnő fánk farsang kezdetére. 

Hozzávalók 

A fánkhoz: 50 dkg liszt, 1 kiskanál só, 2 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 10 dkg vaj. 
A töltelékhez: 20 dkg édes tehéntúró, 1 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás; illetve minden fánk tetejére 1 evőkanál olvasztott vaj. 

Elkészítése 

1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, és felfuttatjuk. 
2. A lisztet, a sót, a felfuttatott élesztőt, a cukrot, tojást és vajat összedolgozzuk és meleg helyen egy órát kelesztjük. 
3. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a túrót összetörjük, majd cukorral és tojással összekavarjuk. 
4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságra nyújtjuk, kerek formákat vágunk belőle. Minden kör közepére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket, batyuszerűen összefogjuk, gombócot formálunk belőle és még hagyjuk 20 percet kelni. 
5. Egy tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel, majd a fánkokat belesorakoztatjuk. A fánkok tetejét lekenjük olvasztott vajjal, megsütjük, majd meghintjük porcukorral.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: