2016. január 22., péntek

Csirkebecsinált aszalt szilvával

Lélekmelengető, téli leves, kitűnő étel hideg téli napokra. Alíz készítette.

Elkészítési idő: 1 óra. Tartalmas, finom téli leves, amit ünnepi alkalmakkor is tálalni lehet. 

Hozzávalók 

A leveshez: 1 csirke aprólékja – farhát, nyak, szárnyak, lábak, zúza és szív – 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szelet zeller, 1 szelet karalábé, 1 kisfej hagyma, 10-12 szem aszalt szilva, 1-2 babérlevél, 1 evőkanál kacsazsír, 1 evőkanál liszt, késhegynyi pirospaprika, só. 
A grízgaluskához: 1 tojás, 3-4 evőkanál gríz. 

Elkészítése 

1. A csirkeaprólékot feldaraboljuk és hideg vízben főni tesszük. Ha felforrt, a habját leszedjük és tovább főzzük. 
2. Eközben az aszalt szilvát beáztatjuk, megpucoljuk a zöldségeket, kockára vágjuk, és ha a hús már félig megpuhult, a fövő leveshez adjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul. 
3. Közben elkészítjük a grízgaluskát is: a tojást szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, majd óvatosan belekavarjuk a grízet. A kész galuskát kiskanállal a levesbe szaggatjuk és kifőzzük. A galuskával egyidejűleg hozzáadjuk az aszalt szilvát is. 
4. A lisztből, zsírból és pirospaprikából világos rántást készítünk, és berántjuk vele a levest. 
5. Tálaláskor ecetet, tejfölt és borsot adunk mellé. 

Jó tudni! 

• Igazi jó csirkebecsinált házi csirkéből vagy tyúkból készül.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: