2015. december 16., szerda

Aszalt gyümölcsös húsgombóc

További ínyencség karácsonyra Konyári Sándor Királyi Mesterszakácstól.

Elkészítési idő: 1 óra. Különleges ízvilágú főétel, ínyencenek ajánljuk. 

Hozzávalók 

0,5 kg darált liba- vagy kacsahús, 15 dkg aszalt gyümölcs – vegyesen: barack, áfonya, szilva, füge, datolya, meggy stb. – 3 tojás, 2 szelet tejben áztatott kenyér, só, bors, reszelt gyömbér vagy gyömbérpor, zöldségalaplé, kenyérbél és az alaplében főtt zöldségek. 

Elkészítése 

1. Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk és hozzáadjuk a húshoz. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk reszelt gyömbérrel vagy gyömbérporral, hozzáadjuk a tojásokat és a kenyeret, majd összegyúrjuk. 
2. Az aszalt gyümölcsös húsmasszából kisebb almányi nagyságú gombócokat formázunk és lassú tűzön, alaplét öntve alá megpároljuk. 
3. Ha a gombócok megpárolódtak, sűrítésképpen kenyérbelet morzsálunk az alaplébe. 
4. Tálaláskor a gombócokra aprítjuk az alaplé főzésétől maradt zöldséget és leöntjük a kenyérbeles mártással.

Jó étvágyat!

2015. december 15., kedd

Párolt pisztráng sáfrányos lében

Ki lehet próbálni a halat Székelyföldön is karácsonyra, noha nálunk nem ez a jellemző. S ha már hal, akkor legyen pisztráng, vagyis az a hal, amelyik megél a mi gyorsvizű patakjainkban. A receptet Konyári Sándor Királyi Mesterszakács, a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagja osztotta meg a Székely Konyha olvasóival.

Elkészítési idő: 1 óra. Ízletes főfogás azoknak, akik valami könnyű ételt szeretnének fogyasztani karácsonykor. 

Hozzávalók 

4 db, egyenként 25-30 dkg-os pisztráng, 1 citrom; kaporzöld, só, bors, sáfrányos szeklice, paradicsom, paprika, hagyma ízlés szerint, olaj és 1-2 dl száraz fehérbor, zöldségalaplé. 

Elkészítése 

1. A pisztrángot megtisztítjuk, megmossuk, vizét leitatjuk, majd kívül-belül fűszerezzük sóval, borssal, sáfrányos szeklicével és citromszeletekkel, olajat öntünk rá. Egy éjkaszát hideg helyen ebben a pácban pihentetjük. 
2. Másnap a halszeleteket egy serpenyőben vagy lábosban egymás mellé sorakoztatjuk, hagymát, paprikát és paradicsomot aprítunk rá, felöntjük erős alaplével és borral, majd lassú tűzön lefedve puhára pároljuk. 
3. Ha a hal megpuhult, kivesszük az edényből és tálalásig melegen tartjuk; a visszamaradt levébe fehér kenyérbelet morzsolunk és felforraljuk. 
4. Párolt rizzsel, friss salátalevélen tálaljuk és gazdagon meglocsoljuk a kenyérbélből készült mártással.

Jó étvágyat!

2015. december 14., hétfő

Őzgerinc római tálban

Karácsonyra hangolódunk, hiszen még két hét sincs hátra és itt az ünnep. Épp ezért mostantól olyan ételek receptjeit osztjuk meg Olvasóinkkal, amelyeket az év végi ünnepekre ajánlunk. Mivel az őzhús nehezen beszerezhető, azért indítunk Konyári Sándor, Királyi Mesterszakács pompás, őzgerincből készülő ételével, hogy ha valaki ezt szeretné elkészíteni az ünnepre, akkor legyen ideje beszerezni hozzá a húst.

Elkészítési idő: 3 óra. Ínyenc, mondhatni fejedelmi fogás lehet a karácsonyi asztalon. 

Hozzávalók 

Személyenként 1 db 25-30 dkg-os őzgerincrész, fahéj, szegfűszeg, só, bors, gyömbérpor, 2 körte, 1 üveg meggykompót és a leve, 1-2 dl száraz vörösbor. 

Elkészítése 

1. Az őzgerincet a hártyáitól alaposan megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, megszurkáljuk szegfűszeggel, fahéjdarabkákkal megszórjuk, ráöntjük a bort és a meggykompót levét, majd egy éjszakát hűtőben pihentetjük. 
2. Másnap előkészítjük a sütéshez a római tálat, az aljába körtét szeletelünk, ráfektetjük az őzgerincdarabokat, kevés páclevet öntünk alá, lefödjük és sütőben 2 órán át pároljuk. Utána levesszük a födelét, rászórjuk a meggyet, és még fél órát pirítjuk.
3. Párolt rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat! 

2015. december 13., vasárnap

Sertéscomb mustármártásban

Egy évvel ezelőtt kaptuk a megtisztelő felkérést, hogy teszteljük a Kézdivásárhelyen gyártott Badi Mustárt. Nem csalódtunk benne és azóta is használjuk. A képen látható pompás fogást Ildikó készítette, és még mindig elkészíthető vasárnapi ebédre.

Elkészítési idő: 1,5 óra. Kitűnő főétel akár a szilveszteri asztalon is, ami a Tormás Badi Mustártól lesz ízletesebb. 

Hozzávalók

60 dkg sertéscomb, fűszerek ízlés szerint, 1 közepes sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 hagyma, 1 dl olaj, 1 babérlevél, 1 evőkanál Tormás Badi Mustár, 1 kiskanál liszt, 1 dl tejföl. 

Elkészítése 

1. A sertéscombot egyben hagyjuk, ízlés szerint befűszerezzük. 
2. A hagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre dinszteljük.A sárgarépát és a petrezselymet vékony reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a hagymához, és néhány percig együtt dinszteljük. 
3. Beletesszük a befűszerezett húst, felöntjük egy deci vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, és fedő alatt puhára főzzük. Ha szükség, a vizet addig pótoljuk, amíg a hús megpuhul. 
4. Ha megfőtt a hús, kivesszük az edényből, a zöldségmasszához hozzákeverünk egy kiskanál lisztet, kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a Tormás Badi Mustárt és a tejfölt, majd összekavarjuk. 
5. A húst felszeleteljük, visszatesszük a mártásba és átmelegítjük. 
6. Krumplipürével vagy kifőtt tésztával tálaljuk. 

Jó tudni! 

• Tejföl helyett főzőtejszínt is használhatunk. 
• Kevés lisztet használjunk a lisztszórásos sűrítéshez, különben túl sűrű lesz a mártás.

Jó étvágyat!

2015. december 7., hétfő

Székely Konyha - Decemberi lapszemle

Gazdag kínálattal jelentkezik a hamarosan a Székely Konyha ezévi utolsó lapszáma. Mivel közelegnek az ünnepek, kínálatunkban nagy hangsúlyt helyeztünk a karácsonyhoz és szilveszterhez kötődő ételekre, de sütményeket is nagyobb terjedelemben ajánlunk, mint korábbi lapszámainkban. 
Az Aktuális rovatunkban idénynek megfelelő téli ételeket kínálunk, olyanokat, amelyek akár az ünnepi asztalon is megállják a helyüket. Így a képen látható töltött karaj mellett kipróbálásra javasoljuk a birsalmás libaaprólék-levest és a császárszeletet.
Három remek főétel receptjét osztottuk meg a Karácsonyi kínálat rovatunkban, többek közt a szárhegyi töltött káposztáét, de kipróbálhatják a pulykamellet őzgerincben és a sült libacombot káposztás batyuval és fűszeres burgonyapürével is.
A Szilveszteri ajánlat című rovatunkban szintén három pompás étel receptjét osztjuk meg, így a képen látható aszalt szilvával és sajttal töltött karajét, az olajbogyós kosárkákét, de meg lehet "kóstolni" a natúr borjúszeletet parmezános krumplipürével és alma-chutneyval is.
A Vendégségben rovatunkban Fazakas Géza, a csíkszeredai 5kutya étterem séfje szolgál nagyszerű karácsonyi ebédötlettel; a borlevest aszalt gyümölcsökkel és a sajttal, dióval töltött csirkemellet  érdemes kipróbálni.
Desszert rovatunkban természetesen ünnepi sütemények receptjeit ajánljuk, így a képen látható vaníliás linzerkarikák mellett a paradicsomos süteményét, a kókuszkrémes sütiét és a diós-mákos bejgliét is.
Födögető rovatunkban már az új évre hangoldóva osztotta meg ízeletes, de kímélő lencselevesének receptjét Papp Adolf, a Vöröskereszt Kovászna megyei fiókjának vezetője.
A vegetáriánusoknak két étellel kedveskedünk, a képen látható rakott brokkoli mellett még lencsefőzeléket ajánlunk gombafasírttal.

A Hargita Népe és Székely Hírmondó mellékleteként megjelenő Székely Konyha decemberi lapszáma hamarosan megjelenik. Keressék az újságárusoknál!