2015. július 7., kedd

Ratatouille – Francia lecsó

Ebben a forróságban mit is lehetne jobbat készíteni, mint egy jó lecsót. Rita ez alkalommal a lecsó francia változatát készítette el. Próbálják ki, kóstolják meg, biztos ízleni fog!

Elkészítési idő: 1 óra. Kitűnő második lehet, de akár vacsorára is felszolgálhatjuk önálló fogásként. 

1 padlizsán, 1 cukkini, 1 zöldpaprika, 2 fej hagyma, 6 paradicsom, 1 dl sűrített paradicsomlé, 2 cikk fokhagyma, petrezselyemzöld, kakukkfű, só, bors, olaj. 

1. A zöldségeket megmossuk. A cukkinit meghámozzuk, a paradicsomot leforrázzuk és a héját lehúzzuk. Mindegyik zöldséget egyforma nagyságú kockákra vágjuk. 
2. Külön edényben, kevés forró olajon minden zöldséget rendre megpirítunk, utána tányérra szedjük.
3. Egy nagyobb lábosba visszatesszük a zöldségeket, ráöntjük a paradicsomlevet, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, megszórjuk zúzott fokhagymával, és mérsékelt lángon néhány percig, óvatosan átforgatva rövid idő alatt összeforraljuk. Végül kakukkfűvel és petrezselyemzölddel ízesítjük. 
4. Melegen tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A ratatouille akkor jó, ha a zöldség benne még roppanós! Figyeljünk arra, hogy az olaj, amiben pirítjuk, forró legyen, egyébként a zöldség párolódik és nem pirul. Ugyanúgy ne forraljuk sokáig a paradicsomlével sem, hogy ne főjjön meg a zöldség. 
• A ratatouille a francia konyha egyik remeke, padlizsánnal és/vagy cukkinivel készül, lényege, hogy mindig több kell legyen benne a padlizsán és/vagy a cukkini, mint a paprika. 
• A ratatouille-t mindig frissen készítjük és azonnal fogyasztjuk, nem tárolható hűtőben és nem fagyasztható, mert ezzel romlik az állaga.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: