2015. május 6., szerda

Dolma

Elérkezett a töltikék időszaka is, a képen látható finomságot Kozma Tibor és Benedek Melinda séfek készítették egy korábbi örmény fesztiválra. Mert ugye, szinte mondanunk sem kell, a szőlőlevélbe göngyölt töltike az örmény konyha egyik remeke, amit dr. Issekutz Sarolta receptje alapján készítettek el.

Elkészítési idő: 2-3 óra. A dolma dr. Issekutz Sarolta szerint darált húsos töltelékkel készülő húsétel növényi burkolatban, amihez öntet jár. A dolma többnyire szőlőlevélből, káposztalevélből készül, de a burkolat lehet padlizsán, paradicsom, spárgatök, hagyma, alma és birsalma is. 

70-80 db szőlőlevél, 50 dkg darált bárányhús vagy sertés és marhahús vegyesen, 2-3 evőkanál rizs, 1 fej hagyma, 1 tojás, só, bors, fokhagyma, korianderzöld, petrezselyemzöld, bazsalikom, kakukkfű és mentalevél ízlés szerint; továbbá húsalaplé, aszalt barack, aszalt szilva, mazsola, alma- és birsalmagerezdek; illetve 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 0,5 l tej, az öntethez. 

1. A friss szőlőleveleket leforrázzuk és eltávolítjuk az ereit. Ha sózott, későbbi használatra eltett szőlőlevélből készítjük, elég, ha a leveleket a sótól leöblítjük. 
2. A töltelékhez a darált húst összevegyítjük a finomra vágott hagymával, a rizzsel, tojással és az ízlés szerinti fűszerekkel. 
3. A szőlőlevelekbe göngyöljük a tölteléket, majd fazékba sorakoztatjuk a batyukat, közéje aszalt gyümölcsdarabkákat, alma-, birsalmagerezdeket rakunk, és feltöltjük alaplével. 
4. Amíg a dolma megfő, elkészítjük az öntetet: a vajon megpirítjuk a lisztet, feltöltjük tejjel, végül pici sóval és a fazékban főtt aszalt gyümölcsökkel, illetve mazsolával ízesítjük. 
5. Tálaláskor tányérra sorakoztatjuk a dolmákat, és az öntettel meglocsoljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: