2015. április 9., csütörtök

Tárkonyos grízgaluskaleves

Nagyanyáink konyhavezetésére nem volt jellemző a pazarlás, mindent hasznosítottak, ami fogyasztható vol. Íme egy kitűnő húsvét utáni maradékhasznosító leves, amihez a sonka főzőlevét használhatjuk fel.

Elkészítési idő: 15 perc. Egyszerű, gyorsan készülő leves, amit az ünnepi asztalon is lehet tálalni. Egyébként maradékhasznosító leves, amit hajdanán inkább a húsvétot követő időszakban főztek. 

2-3 l füstölt sonkalé, 1-2 cikk fokhagyma, 1 evőkanálnyi ecetes tárkony, 1 tojás és 4-5 evőkanál gríz; illetve ízlés szerint só és tejföl. 

1. A füstölt sonkalevet felforraljuk, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és a tárkonyt, ha szükséges, picit sózzuk. 
2. Elkészítjük a grízgaluskát: a tojássárgáját külön választjuk a fehérjétől, villával kemény habbá verjük, majd belekavarjuk a sárgáját is, illetve annyi grízt adunk hozzá, hogy nem túl kemény galuskatésztát nyerjünk. 
3. A fövő levesbe beleszaggatjuk a grízgaluskát, és lassú tűznél kifőzzük. Tálaláskor tejfölt és borsot adhatunk mellé.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: