2015. február 3., kedd

Húsgombóccsorba káposztával

Télen-nyáron tartalmas és finom étel a csorba, ami nem leves! Ugyanis a csorba legfőbb jellemzője, hogy savanyú, lestyánnal fűszerezik és többnyire "tiszta lére", azaz sűrítmények nélkül készítik - legalábbis ezt állítják a román gasztronómusok. 

Elkészítési idő: 1 óra. Az ízletes, hagyományos leves sokféle változata ismert, ez most káposztával és korpaciberével készült. 

Csorba: 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szelet zeller, 1 kisfej hagyma, 1 paprika, 2 paradicsom, 2-3 evőkanál fagyasztott zöldborsó vagy zöldborsókonzerv, fél kisfej káposzta 2-3 dl paradicsomlé, 2-3 dl korpacibere, lestyán ízlés szerint, 2-3 l húsalaplé, 1 evőkanál zsír. 
Gombóc: 50 dkg darált hús (vegyesen: sertés- és borjúhús), só, bors, 2-3 cikk fokhagyma. 

1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és kockára vágjuk; a káposztát vékony szálakra gyaluljuk; a fokhagymát finomra zúzzuk. 
2. Egy serpenyőben a kanál zsíron a zöldségeket, a paradicsom és a káposzta kivételével megdinszteljük, egy nagyobb edényben a húsalaplét felforraljuk. 
3. Amíg a zöldséget dinszteljük, elkészítjük a gombócokat: a darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, összekavarjuk, és nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk. 
4. Ha a zöldség megdinsztelődött, a fövő alapléhez adjuk, felforraljuk, beletesszük a gombócokat, a paradicsomot, a káposztát és a lestyánt, majd lassú tűzön újra felforraljuk. 
5. Hozzáadjuk a paradicsomlét és ízlés szerint annyi korpaciberét, hogy kellemesen savanykás levest nyerjünk. 
6. Forrón tálaljuk, csípőspaprikát adunk mellé, esetleg tejfölt.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

vdaiana írta...

Jaj ez nagyon finom! Nálunk szokásos téli étel. Nagyon szeretjük!