2015. január 5., hétfő

Újévi lencseleves

Ezzel a jó kis szerencsehozó lencselevessel kívánunk boldog, sikerekben bővelkedő, új évet minden Kedves Olvasónknak! A szerencsehozó leveske minden újév napján elkészül a borszéki Korona Panzióban - ez idén sem volt másként. Aki pedig készíti, az nem más,  mint lapunk felelős szerkesztője. 

Elkészítési idő: 50 perc. Divatos leves mostanság, aminek egyes kultúrákban szerencsehozó szerepe van, ha újév napján fogyasztják. 

Leves: 30 dkg lencse, 20 dkg füstölt kolbász, 1 kisfej hagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szeletke zeller, 1 cikk fokhagyma, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál szemes bors, 1 mokkáskanál köménymag, só, diónyi zsír. 
Rántás: 1 evőkanál liszt, kevés zsír, késhegynyi pirospaprika. 

1. A lencsét megpucoljuk és egy éjszakára beáztatjuk hideg vízben. 
2. A kolbászt karikára vágjuk és kevés zsíron megpirítjuk, amíg a paprikás levét kiengedi. 
3. Hozzáadjuk a lencsét, feltöltjük hideg vízzel és felforraljuk. 
4. Ha felforrt a leves, ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és teatojásba zárva a szemesborsot meg a köménymagot. 
5. Amíg a leves fő, megpucoljuk a gyökérzöldségeket, kockára vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük, majd a fövő ételhez adjuk a zúzott fokhagymával együtt. 
6. Ha minden puhára főtt, vékony, paprikás rántással berántjuk a levest. 

Jó tudni! 
• Ha nincs teatojás, egy kis gézdarabba kötözve főzzük a levesbe a szemesborsot és a köménymagot.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: