2015. január 16., péntek

Mocskos tokány

Januárban még tart a disznóvágások időszaka, a mészárostokány, mocsos tokány vagy lesipecsi az az étel, ami a frissen vágott disznóból elsőként készül. Székelyföldön, a legtöbb településen ez az az étel, aminek kötelező módon el kell készülnie addig, amíg a mészáros feldarabolja a disznót és elsózza a méretes cseberben a finom szalonnát, füstölt húsokat.

Elkészítési idő: 1 óra. Az erdélyi disznóvágások hagyományos tokánya, mészáros tokánynak is nevezik, mivel ez az első étel, amit a frissen vágott disznóból készítenek. 

80 dkg tokapecsenye, 1 evőkanál zsír, 1 fej hagyma, 1 cikk fokhagyma, só, bors. 

1. A friss vágásból származó tokapecsenyét, anélkül, hogy megmosnánk, kockára vágjuk. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. 
2. A zsíron a húst addig pirítjuk, amíg a saját leve elfő, ekkor hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk, végül rászórjuk a zúzott fokhagymát is. 
3. Krumplipürével és savanyúsággal tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Csak a friss vágásból származó tokapecsenyét nem kell megmosni – ezért is mocskostokány a neve.
• Elkészíthető hentesnél vásárolt tőkehúsból is, de soha nem lesz olyan különösen jó íze, mint disznóvágáskor.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: