2015. január 26., hétfő

Bélszín zöldséges mártásban

Ínyenc falat, amit Rita készített, kitűnő téli második.

Elkészítési idő: 1 óra. Különleges főétel, amit a sok zöldség tesz ízletessé.  

60 dkg bélszín, 5 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 petrezselyem, 4-5 babérlevél, kakukkfű, szegfűszeg, szemes bors, 1 dl olaj, 2 citrom, 8 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, só. 

1. A bélszínt megtisztítjuk a hártyáktól, megtűzdeljük füstölt szalonnával. A hagymát és a petrezselymet karikákra vágjuk, kétfelé osztjuk. 
2. Egy tűzálló edénybe tesszük a zöldségek felét, hozzáadunk két babérlevelet, 2-3 szelet citromot, csipetnyi kakukkfüvet, 7-8 szem szemesborsot, egy szegfűszeget. 
3. Erre a fűszeres zöldségágyra tesszük a szalonnával tűzdelt, besózott bélszínt, tetejére a megmaradt zöldséget és a fűszereket. 
4. Meglocsoljuk egy deci olajjal és kevés citromlével, majd a tálat lefedve 24 órára hűtőszekrénybe tesszük. 
5. Tálalás előtt egy órával sütőbe tesszük a bélszínt és 180-200 fokon 50 perc alatt készre sütjük. Közben locsolgatjuk a pecsenyelével, az elpárolgott levét forró vízzel pótoljuk. 
6. Amikor a hús megpuhult, vajat forrósítunk, beleszórjuk a lisztet, ahogy felhabzott, felengedjük a pecsenyelével. Belecsavarjuk a másik citrom levét, felforraljuk és átszűrjük. 
7. A bélszínt szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a pikáns mártással, és petrezselymes krumplival vagy krumplipürével tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A bélszínt ajánlatos jénai tálban készíteni: mutatós és megőrzi a szaftját. Ebben az esetben hideg sütőbe helyezzük az edényt, hogy fokozatosan forrósodjon! 
• A mártás kicsapódhat, amikor a citromlevet belecsavarjuk, de miután átszűrtük és újra felforraltuk, szép, krémszínű mártást kapunk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: