2015. január 24., szombat

Áfonyás vaddisznópörkölt

Azt beszélik az okosak, hogy a vadhús nagyon egészséges, hiszen a vadállatok csak és kizárólag azokat a tápanyagokat fogyasztják, amikhez hozzájutnak élőhelyeiken. Az állítást sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom, de hajlok rá, hogy lehet benne valami... Tény, hogy a vaddisznó húsa nagyon finom és remek ételek készíthetők belőle, mint például ez a tokány is, amit én készítettem.

Elkészítési idő: 1,5-2 óra. Különösen finom pörkölt, amit ünnepi vacsoraként vagy ebédre főételként tálalhatunk. 

Pác: 5-6 szem borókabogyó, 1 mokkáskanál kakukkfű, 1 kiskanál szemes bors, 2 evőkanál olaj.
Pörkölt: 60-70 dkg vaddisznócomb, 2 nagy vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 evőkanál mangalicazsír, 1 kiskanál pirospaprika, 1 evőkanál áfonyadzsem, 2 evőkanál friss (fagyasztott) áfonya vagy 1 evőkanál aszalt áfonya, 1 dl száraz, vörösbor, só, bors, őrölt kömény. 

1. A vaddisznócombot kb. 2x2 centis kockákra vágjuk. Egy mozsárban durvára zúzzuk a fűszereket, megszórjuk vele a húst, ráöntjük az olajat, összeforgatjuk, és jól záró edényben, hűtőszekrényben érleljük 3-4 napon át. Közben többször is átforgatjuk. 
2. A hagymát laskára vágjuk, a mangalicazsíron megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, és lassú tűzön puhára pároljuk. A vaddisznóhús általában enged annyi levet, amiben megpárolódik, de ha netán mégsem lenne elég, kevés vízzel pótoljuk. 
3. Ha a hús megpuhult, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük borssal, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával, hozzáadjuk az áfonyadzsemet és áfonyát, majd a vörösbort, és összefőzzük. 
4. Natúr vajas krumplival vagy vajas galuskával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A pörköltet gazdagíthatjuk szárított vargányával, illetve ha nyáron készítjük, főzzünk bele épen egy paradicsomot és egy paprikát is!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: