2014. december 19., péntek

Narancsleves habgaluskával

A sok húsos étel mellett üdítően hat karácsonykor a savanykás ízvilágú narancsleves, amit Alíz készített. Előnye nem csak abban rejlik, hogy könnyű, finom leves, hanem abban is, hogy nagyon gyorsan elkészül. Sőt, akár egy nappal korábban is elkészíthetjük és hidegen is tálalhatjuk.

Elkészítési idő: 30 perc. Nemcsak színében, hanem ízében is pompás ez a leves, a gyerekek is szeretni fogják. 

Leves: 2 sárgarépa, 3 narancs, ujjbegynyi gyömbér, 1 csillagánizs, kevés fahéj, 2-3 szem szegfűszeg, csapott kiskanálnyi élelmiszerkeményítő, méz és citromlé ízlés szerint. 
Habgaluska: 2 tojásfehérje, 0,5 l tej, 1 tasak vaníliás cukor, 1 evőkanál cukor. 

1. A sárgarépát megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk; az egyik narancs héját lereszeljük, a másikról vékonyan lehámozunk kb. egycentis csíkot és mindhárom narancs levét kifacsarjuk; a gyömbért meghámozzuk. 
2. A sárgarépát a gyömbérrel, a fűszerekkel és a vékony narancscsíkkal enyhén sós vízben puhára főzzük. 
3. Ha megfőtt, leszűrjük, kivesszük belőle a fűszereket, a gyömbérdarabkát és a narancscsíkot, a sárgarépát kevés lével pépesre turmixoljuk. 
4. A sárgarépaturmixhoz hozzáadjuk a narancslevet és a sárgarépa leszűrt levét, újra felforraljuk, ízlés szerint ízesítjük mézzel és citromlével, illetve az állagát kevés levesben oldott élelmiszerkeményítővel selymesebbé tesszük. 
5. A tojásfehérjét néhány csepp citromlével keményre verjük. A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd a tojáshabból kanállal szaggatott galuskákat kifőzzük benne. Szűrőbe szedjük és jól lecsöpögtetjük. 
6. Tálaláskor a leves tetejére tesszük a habgaluskát és megszórjuk reszelt narancshéjjal. 

Jó tudni! 
• A tojáshabot mikrohullámú sütőben is megfőzhetjük, ebben az esetben nem kell a főzéshez tej. 
• A tojáshab akkor eléggé kemény, ha késsel lehet vágni. 
• Nagyobb lesz a tojáshab térfogata, ha kézi habverővel verjük fel.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: