2014. július 3., csütörtök

Tökfőzelék tojásfasírttal

Ízletes, finom, hagyományos tökfőzeléket készített S. Ildikó különleges feltéttel. Mint mondta a Küküllő-mentén sok család még most is tojásfasírtot készít feltétnek a tökfőzelék mellé, "hiszen az azzal jár". Érdemes kipróbálni! Hiszen tök bármennyi van a piacokon nagyon olcsó árban, 2-3 tojásból pedig fasírtot is lehet készíteni.

Elkészítési idő: 35 perc. Küküllőmenti hagyomány, hogy a tökfőzeléket tojásfasírt feltéttel teszik az asztalra. 

Tökfőzelék: 2 közepes méretű zsenge tök, 1 fej hagyma, 1 evőkanál szárnyas zsír (liba, kacsa, tyúk) vagy 1-2 evőkanál olaj, 1 csokor kaporzöld, 1 kiskanál pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 1 pohár tejföl, só és ecet ízlés szerint. 
Tojásfasírt: 3 főtt tojás, 1 nyers tojás, só, bors, 1 cikk fokhagyma, kevés petrezselyemzöld, 2 evőkanál zsemlemorzsa, olaj a sütéshez. 

1. A hagymát megpucoljuk, apóra vágjuk, a zsírban üvegesre dinszteljük és megszórjuk a pirospaprikával. 
2. A tököt meghámozzuk, lereszeljük, a dinsztelt hagymához adjuk, megsózzuk, rászórjuk az apróra vágott kaprot, és fedő alatt puhára pároljuk. 
3. A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, és ha megfőtt a tök, besűrítjük a főzeléket. 
4. Közben elkészítjük a tojásfasírtot. A főtt tojásokat lereszeljük, fűszerezzük, a nyers tojással és a petrezselyemzölddel összedolgozzuk, fasírtokat formázunk a masszából, zsemlemorzsába hempergetjük és olajban aranyszínűre sütjük. 

Jó tudni! 
• Sokat veszít a tök vitamintartalmából, ha előzetesen lesózzuk és kicsavarjuk. 
• A tökfőzeléket számtalan feltéttel felszolgálhatjuk – húsossal és húsmentessel –, de bundás kenyérrel is finom. 
• A fasírtok sütéséhez nem kötelező zsemlemorzsát használni, de szebb lesz a színe, ha meghempergetjük benne. 
• Ha vegetáriánus is eszik az ételből, zsír helyett olajat használjunk!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: