2014. június 11., szerda

Sült lilapereszke pityókapalacsintával (tócsnival)

Rengeteg a gomba idén! Megjelent már a lilapereszke is, s ha sikerül hozzájutnunk, akkor érdemes elkészíteni Rita sült lilapereszkéjét, amihez tócsni, azaz pityókapalacsinta dukál.

Elkészítési idő: 1 óra. A pikáns, fűszeres ízű lilapereszke főleg savanyúságnak és tokányban nagyon finom, de ha többet sikerül szedni belőle, érdemes csak egyszerűen túróval megsütni és úgy fogyasztani. 

Sült lilapereszke: személyenként 4 lilapereszke, túró, só, bors, olaj; 
Tócsni: 8 db. burgonya, 2 tojás, só, bors, ételízesítő, liszt, amennyit felvesz. 

1. A gombákat lehetőleg szárazon megtisztítjuk, ha szükséges, nedves szivaccsal letörölgetjük. 
2. Forró olajban előbb a gombakalap lemezes felét sütjük meg, majd átfordítjuk, túrót teszünk a közepébe és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 
3. A tócsnihoz, a burgonyát lereszeljük, hozzáadjuk a tojást, fűszerezzük és annyi lisztet kavarunk hozzá, hogy galuska keménységű masszát nyerjünk. Olajba mártott kanállal szaggatva halmokat rakunk a forró olajba, majd megformázzuk a tócsnikat és mindkét oldalát piros, ropogósra sütjük. 
4. Friss zöldségsalátával, melegen tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A lilapereszkével, de általában a gombákkal nem tanácsos alkoholt fogyasztani.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: