2014. április 9., szerda

Báránysült paprikás krumplival

Noha sokan ódzkodnak a bárányhús karakteres ízétől, Székelyföldön továbbra is egy jó báránysült az igazi koronája a húsvéti asztalnak. A báránysült titka pedig a fűszerezésben rejlik, és abban, hogy ne süssük túl - véli a a készítője, Alíz.

Elkészítési idő: 2-2,5 óra. Húsvéti főétel, de kiváló bármilyen ünnepi alkalomra. Hidegen, melegen egyaránt finom. 

Báránysült: 1 báránycomb, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, egy-két szál rozmaring, pici olaj, 1-2 dl fehérbor, 1-2 evőkanál zsír. 
Paprikás krumpli: 1 kg burgonya, pirospaprika, só. 

1. A báránycombot megtisztítjuk a hártyáitól, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan bedörzsöljük a pici olajjal elkevert zúzott fokhagymával. Frissentartó fóliával letakarva legalább egy éjszakát érleljük. 
2. Serpenyőben kevés zsírt forrósítunk, és a báránycomb mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük. 
3. A báránycombot átemeljük egy tepsibe, ráöntjük a zsírt, amiben pirult, aláöntjük a bort, mellétesszük a rozmaringágat, alufóliával lefödjük, és csendes tűzön kb. másfél órát pároljuk. 
4. Ezután levesszük a fóliát, addig pirítjuk, amíg a bor teljesen elpárolog és zsírjára sül a bárány. Közben többször is meglocsoljuk a pecsenyelével. 
5. Ez idő alatt megfőzzük héjában a krumplit, meghámozzuk és nagy kockákra vágjuk. 
6. Ha megsült a bárány, óvatosan kivesszük a tepsiből, a zsír nagyobb részét letöltjük, a maradékban pedig, feloldunk kb. fél kiskanálnyi pirospaprikát, majd a krumplit beleforgatjuk. Megsózzuk, még egyszer átforgatjuk a krumplit, betesszük a sütőbe, és öt perc alatt összemelegítjük. 
7. A sültet éles késsel vékony szeletekre vágva a krumplival és reteksalátával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A báránycombot annyi órát pároljuk-sütjük, ahány kilós a comb.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Roza írta...

Imádom a bárányt, de rettenetesen ritkán jutok hozzá...
Öröm volt látni ezt a guszta ételt!:)