2014. március 17., hétfő

Füstölt karaj nagymamapityókával, tejfölös meggyöntettel

Noha böjt van, lehetnek olyanok, akiknek vallása nem ír elő böjtöt, vagy csak egyszerűen nem tartja be valami okból a böjtre vonatkozó vallási előírásokat. Bárhogy is legyen, M. Réka pompás fogásával pontosan azoknak szeretnénk kedvezni, akik nem böjtölnek.

Elkészítési idő: kb.1 óra. Az ízletes fogás megállja helyét bármilyen ünnepi asztal főfogásaként, egyébként a Gyimesekben hagyományosan húsvétra készítik egresszósszal. 

Párolt, füstölt karaj: 4 szelet füstölt karaj. 
Nagymamapityóka: 1 kg burgonya, só, bors, zúzott fokhagyma, csipetnyi pirospaprika, olaj. 
Öntet: 4 evőkanál tejföl, 2 evőkanál meggybefőtt. 

1. A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, karikára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk, megszórjuk pirospaprikával, és kevés olajon, fedél alatt készre pároljuk, majd pirítjuk. 
2. A karajszeleteket egy serpenyőben kevés olajon – közben vizet öntve alá – puhára pároljuk. Miután megpuhult, ízlés szerint piríthatjuk is. 
3. Az öntethez a tejfölt és a meggybefőttet összekeverjük, majd az étel mellé tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Régen a füstölt fehérkaraj csemegének, ünnepi ételnek számított. 
• A pityóka alá ne töltsünk vizet, mert akkor törékeny lesz, nem ropogós. 
• A meggybefőtt helyett áfonyabefőttet is használhatunk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: