2014. március 3., hétfő

Fasírt paradicsomszószban, pityókapürével

Egyszerű és nagyszerű! Lehet, hogy sokaknak a menzakaja jut eszébe, de aki volt bentlakó/lakott kollégiumban, az emlékezhet, ott is a többség szerette ezt az ételt. Ez itt Molnár Réka változata. 

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Tartalmas második, bármilyen nem paradicsomos ízesítésű leves mellé tálalható. 

Fasírt: 0,5 kg darált hús, só, bors, fokhagyma, 1 tojás, zsemlemorzsa és olaj a sütéshez. 
Pityókapüré: 7-8 db burgonya, kb. 1,5 dl tej, fél pohár tejföl, 5 dkg vaj. 
Paradicsomszósz: 2 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, só, bors és szárított bazsalikom. 

1. A darált húst egy tálba tesszük, belereszelünk egy nyers burgonyát és a fokhagymát, ízlés szerint fűszerezzük, hozzáadjuk a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy ne legyen puha a fasírtmassza. A tálban lévő hozzávalókat összekeverjük, fél órát pihentetjük, majd forró olajban pirosra sütjük. 
2. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és feldaraboljuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje, megsózzuk és puhára főzzük. Ezután még forrón leszűrjük a levét, majd krumplitörővel összetörjük. Hozzáadjuk a tejet, a vajat, a tejfölet, és krémesre kavarjuk. Ízlés szerint még sózhatjuk. 
3. Egy evőkanál olajon a lisztet barnára pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, és kevés vízzel simára kavarjuk, figyelve arra, hogy ne legyen csomós. Közben sózzuk, borsozzuk és bazsalikomot adunk hozzá és felforraljuk. 
4. Ha kész a szósz, beleforgatjuk a fasírtot, és a pityókapürével együtt tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: