2014. február 7., péntek

Szalagos fánk

Itt a farsang, itt a fánkok ideje! Bizony nincs is jobb, mint egy finom lekvárral töltött szalagos fánk, amit rendszerint egy tartalmas leves előz meg. Itt a hét vége is, amikor a háziasszonyoknak lényegesen több idejük jut a sütés-főzésre, S. Ildikó fánkját pedig érdemes kipróbálni.

Elkészítési ideje: 2,5 óra, kelesztéssel együtt. Tartalmas, húsos leves vagy egytálétel után másodiknak is tálalható. 

1/2 kg liszt, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, 4 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj, 4 tojássárgája; illetve porcukor a szóráshoz és baracklekvár tölteléknek. 

1. Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. 
2. A lisztet egy tálba kimérjük, közepébe mélyedést formálunk, és beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot, sót, felfuttatott élesztőt és a tejet. 
3. A hozzávalókat fakanállal összedolgozzuk, majd addig gyúrjuk, amíg kezünktől és az edénytől elválik és szép sima tészta lesz belőle (kb. 10 perc). 
4. Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük. 
5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. 
6. A kiszaggatott fánkokat még 15 percet kelesztjük, majd közepükbe az ujjunkkal mélyedést nyomunk, és forró olajban szép világosra sütjük. 
7. A kész fánkokat megszórjuk porcukorral, a lyukakba baracklekvárt teszünk. 

Jó tudni! 
• Az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk. 
• Az edény akkora legyen, hogy a fánkoknak legyen helyük úszni az olajban, és ne érjenek az edény aljához. 
• Fontos, hogy mindig a lyukas oldalával lefelé tegyük a forró olajba a fánkot és fedő alatt süssük, mert ettől keletkezik az oldalára a szalagszerű világos csík – ezért szalagos fánk a neve. Miután megfordítottuk, már fedő nélkül sütjük a szalagos fánkot. 
• Jól mutat a fánk, ha olvasztott csokoládét is csorgatunk rá.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: