2014. február 9., vasárnap

Mézes-diós sült alma

Elképzelni sem lehet jobb desszertet a téli zimankós napokra, mint a sült almát. Ha ezt még meg is töltjük valamivel - mint ahogy Rita tette - bármilyen elit vendég elé az asztalra tehetjük. De a sült alma még olyankor is jó, ha későn jut eszünkbe, hogy a vasárnapi ebéd mellé desszertet is készítsünk, vagy egyszerűen nincs ötletünk. Ugyanis a sült alma hamar elkészül, nem beszélve arról, hogy közben milyen mennyi illatok terjengenek a levegőben.

Elkészítési idő: 30 perc. Gyorsan készülő, nagyon finom desszert. 

4 nagyobb vagy 8 kisebb alma, 20 dkg méz, 4 evőkanál cukor, 10 dkg darált dió. 

1. A megmosott almák tetejét levágjuk, magházát eltávolítjuk. 
2. Egy tűzálló edényben kétujjnyi vízbe állítjuk az almákat, közepükbe cukrot teszünk, és 10-15 percre forró sütőbe tesszük. 
3. Ezalatt a diót megdaráljuk, majd amikor az almák megsültek, kiszedjük az edényből és tányérra tesszük. 
4. A darált diót elkeverjük néhány kanál cukros vízzel – amiben az almák sültek –, figyelve arra, hogy ne legyen túl lágy a massza, majd az almák belsejébe töltjük. 
5. Minden alma tetejére egy evőkanál mézet csurgatunk és langyosan tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Dió helyett sótlan, őrölt mogyorót vagy mandulát is használhatunk. 
• A desszertet ízesíthetjük fahéjjal és/vagy rummal is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: