A napokban többen is kérdeztétek: hogyan készítjük a birsalmasajtot? Nos, mi a Köllő Réka receptje alapján készítjük, mert eddig ez a legjobb és a leghitelesebb, ő ugyanis a nagymamájától tanulta. Ráadásul megvan az az előnye is, hogy a sajttal egyszerre szörp is készül.
Elkészítési idő: 3-4 óra. Réka nagymamája boldogan osztotta meg a finomság készítésének titkait unokáján keresztül a Székely Konyha olvasóival is. A háromszéki nagymama rendszerint a saját kertjében termő birsalmából készíti ezt a finomságot, amit valamennyi unokája, dédunokája kedvel.
Tetszés szerinti mennyiségű birsalma, cukor, szalicil, a birs mennyiségének függvényében.
1. A birsalmákat jól megmossuk, hogy a szőrös részük letisztuljon.
2. Kockákra vágjuk, de a magházat meghagyjuk, csak a magokat szedjük ki. Ezután megmérjük a birsalmát, majd egy nagy lábosba téve annyi vizet töltünk rá, hogy épp ellepje, és főni tesszük.
3. Miután megpuhult, leszűrjük a levét és minden liter léhez 0,5 kg cukrot teszünk. A megcukrozott birsalmalevet kb. 5 percig főzzük, azután üvegekbe töltjük és tetejükre késhegynyi szalicilt szórunk. Száraz dunsztba tesszük, és kész is a szörpünk.
4. A gyümölcs húsát átpasszírozzuk és visszatesszük a lábosba főni. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg annyira besűrűsödik, hogy kavargatáskor a kanál mentén a lábos alját meglátjuk.
5. Minden kiló főzés előtt megpucolt és lemért birsalmához hozzáteszünk 1 kg cukrot, és addig főzzük folytonosan kavargatva, amíg a cukor elolvad.
6. Hideg vízzel kiöblítünk néhány lapostányért, és a sűrű birsalmapépet beleöntjük. A konyhaszekrény tetejére téve 2-3 hétig száradni tesszük. Közben többször is átforgatjuk, hogy mindkét oldala kiszáradhasson.
7. Többféleképpen fogyaszthatjuk: csak magában kockára vágva vagy dióba, kókuszreszelékbe forgatva.
Jó tudni!
• Vigyázni kell, hogy a birsalmapép vastagsága ne haladja meg az 1,5-2 centit, ellenkező esetben nem szárad ki eléggé.
Jó munkát és jó étvágyat!