2013. október 7., hétfő

Lucskos káposzta füstölt csülökkel

Káposztatermő vidékeken már vágják a káposztát, a lucskos káposzta pedig egy szívet-lelket melengető, ízletes egytálétel. Ráadásul ez is olyan ételünk, mint a gulyás: minden családnak megvan a saját változata, amire esküszik, hogy a legjobb. Mi most J. Ildikó lucskosát kínáljuk kipróbálásra.

Elkészítési idő: 1 óra. Tartalmas egytálétel, vidékünkön az ősz egyik jellegzetes étele, amiből érdemes többet készíteni, hiszen jól bírja a fagyasztást, és hűtőben is sokáig eláll. A megadott adag hat személynek elegendő.

1 közepes fej káposzta, 1 füstölt csülök, 4 evőkanál paradicsompüré vagy fél liter paradicsomlé, 1 evőkanál liszt, 1-2 evőkanál olaj, borsikafű (csombor), kapor, só és bors. 

1. A csülköt kockára vágjuk és kevés vízben főni tesszük. 
2. Amikor félpuhára főtt a hús, beletesszük a megvágott káposztát, a borsikafűt (csombort), kaprot, sózzuk, borsozzuk, majd annyi vizet töltünk rá, hogy jól ellepje. 
3. Ha a káposzta is megfőtt, a lisztből kevés olajon rántást kavarunk, majd beletesszük a paradicsompürét vagy a paradicsomlét, összekavarjuk, és az ételbe töltjük. Néhány percig még főzzük, majd tejföllel tálaljuk. 

Jó tudni! 
• A lucskos káposztába a csombort és a kaprot fehér cérnával összekötözve ajánlott belefőzni, mert így a végén egyben kidobhatjuk az ételből a fűszert.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Koszonom a receptet. Vegre meg talaltam az igazit ahogy kesziteni kell.. :)

Névtelen írta...

Szuper recept, imádjuk:) Most is fő a fazékban:))