2013. augusztus 21., szerda

Csirkés zöldborsóleves

Nagy meglepetésemre múlt szombaton frissen fejtett zöldborsót találtam a gyergyószentmiklósi piacon, aztán az árus néni megfejtette a titkot mondván késői vetés, de eléggé szépen termett. De ez a leves elkészíthető fagyasztott zöldborsóból vagy konzervből is. Lényeg, hogy tartalmas és finom.

Elkészítési idő: 35 perc. Könnyű és laktató nyári leves, friss zöldborsóból nagyon ízletes. 

1 csirkefarhát, 30-40 dkg zöldborsó, 1 kisfej hagyma, 2 sárgarépa, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál olaj, pirospaprika, petrezselyemzöld, 1, evőkanál házi ételízesítő, só. 

1. A csirkefarhátat megmossuk, feldaraboljuk, és annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi, feltesszük főni. Ha felfőtt, leszedjük a habját és csendes tűzön addig főzzük, amíg a hús leválik a csontokról. 
2. A zöldséget megpucoljuk, a hagymát kockára, a sárgarépát karikára vágjuk. 
3. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a sárgarépát, majd a zöldborsót, és tovább dinszteljük. 
4. Ha a zöldség már színt váltott, megszórjuk pirospaprikával, feltöltjük a húslével, ételízesítővel és sóval ízlés szerint fűszerezzük, majd tovább főzzük, amíg a zöldség megpuhul. 
5. Ezalatt a csirkefarhátról leszedjük a húst, apróra vágjuk, és a leveshez adjuk. 
6. Amikor már minden puha, a tojássárgáját elhabarjuk a tejföllel, apránként feltöltjük kevés forró levessel, és ezzel a keverékkel legírozzuk a levest. 
7. Végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. 
8. Tálaláskor borsot adhatunk mellé. 

Jó tudni! 
• Fagyasztott vagy konzervzöldborsóból is elkészíthető, ebben az esetben a borsót akkor adjuk a leveshez, miután a sárgarépa megpuhult.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: