2013. július 12., péntek

Rózsadzsem

Reméljük, nem késtünk el nagyon ezzel a nagyon finom és illatos dzsemmel. Ha még van valahol tearózsa érdemes elkészíteni főleg olyan családokban, ahol kicsi gyermekek vannak, ugyanis a finomságnak fertőtlenítő hatása van, régebb igen jó hatékonysággal használták különféle gombás jellegű szájfertőzésre. Természetesen, senkinek nem javasoljuk, hogy gyógyszer helyett, vagy háziorvosa megkérdezése nélkül használja, de ki lehet próbálni, főleg a fertőzés kezdeti szakaszában. K. Réka receptje kiváló és egyszerű elkészíteni, kezdők is próbálkozhatnak vele.

Elkészítési idő: 35-45 perc. Írásos bizonyítékok igazolják, hogy már az 1600-as években őseink rózsamézzel ízesítették süteményeiket, desszertjeiket. Természetesen, az akkori rózsaméz mézzel vagy egyéb természetes édesítőszerrel készült, ugyanis a ma ismert cukrot a 18. században kezdték gyártani.  
60 db tearózsa, 8 g citromsó, 5 dl víz, 1 kg cukor. 

1. A kinyílt tearózsát reggeli órákban leszedjük, a rózsaszirmokat letépkedjük, üveg- vagy műanyag tálba tesszük, és citromsót szórunk rá. 
2. A vizet felforraljuk a cukorral, és addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd a szirup. 
3. Ez idő alatt a citromsóval megszórt szirmokat összezúzzuk (összevacskoljuk), majd a fövő sziruphoz adjuk, és 5 perc alatt összefőzzük. 
4. A dzsemet üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük. 

Jó tudni! 
• Szedéskor vigyázzunk, hogy a szirmok között ne maradjon porzó, mert keserű lesz tőle a dzsemünk! 
• A rózsadzsemnek, rózsaméznek fertőtlenítő hatása van, régebb csecsemők szájfertőzését gyógyították vele.
Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csak tearózsa sziromból keszithetem?

Alíz írta...

Készítheti csak tearózsasziromból is. :)

Névtelen írta...

Masfelebol is kehet?

Alíz írta...

Lehet, de nem ajánljuk...