2013. július 7., vasárnap

Paradicsomos zöldbabfőzelék füstölt sonkával

Ez megint egy olyan étel, amit korábban már közzétettünk a facebookprofilunkon, de ide is feltöltjük, hogy könnyebben elérhető legyen. Annál is inkább, mert már van zöldbab, amiből elkészíthető a finom főzelék és ebben változatában, vagyis párolt sonkával, ahogyan K. Réka kolléganőnk készítette, akár vasárnapi ebédként is asztalra tehetjük. 

Elkészítési idő: 40-50 perc. Főzeléket gyakorlatilag minden friss zöldségből készíthetünk, és érdekes ízkombinációt nyerünk, ha olyan töményebb húsfélével tálaljuk, mint például a füstölt sonka.

50 dkg zöldbab, 50 dkg füstölt sonka, 1 fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, liszt, só, bors, pirospaprika, olaj. 

1. A sonkát főni tesszük, a zöldbabot megpucoljuk és 2-3 centis darabokra tördeljük.
2. Míg a sonka megfő, elkészítjük a főzeléket. A hagymát, fokhagymát megdinszteljük, ha már üveges, rátesszük a zöldbabot, sózzuk, paprikázzuk, felöntjük kevés forró vízzel, és kis lángon addig főzzük, míg megpuhul.
3. Egy-két evőkanál liszttel megszórjuk, és folyamatosan keverve felengedjük annyi vízzel, hogy főzeléksűrűségű legyen. A végén beletesszük a paradicsompürét és elkeverjük.
4. A zöldbabfőzeléket tányérra halmozzuk és mellétesszük a felszeletelt sonkát.

Jó tudni! 
• Külön rántással is sűríthetjük, ez már nem változtat az ízén.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: