2013. július 19., péntek

Feketeribizli-szörp

A feketeribizlinél maradva, ha már dzsemet készítettünk és még mindig rengeteg gyümölcsünk van, amivel nem tudjuk, mihez kezdjünk, készítsünk feketeribizli-szörpöt. A szörp előnye amellett, hogy gyerekek is ihatják, hogy igen jótékony hatású vérszegénység ellen. Másrészt, finomabb és egészségesebb bármelyik kereskedelemben kapható üdítőnél.

Elkészítési idő: 1-2 óra, a mennyiségtől függően. A fekete ribizli magas A-, C- és E-vitamintartalmánál fogva kiváló immunrendszer-erősítő. Segíti a káros koleszterin lebontását, emiatt jelentős szerepe van az érelmeszesedés megelőzésében, ugyanakkor serkenti a máj enzimrendszerét, amely a vért méregteleníti.

1 l feketeribizli-léhez 1 dkg citromsav, 1 kg cukor és 1 l víz, szalicil. 

1. A fekete ribizlit leszemezzük, megmossuk, mély tálba tesszük, megszórjuk citromsóval, és kézzel vagy krumplitörővel összezúzzuk. 24 órát letakarva hűvös helyen állni hagyjuk.
2. Ezután gézbe téve kifacsarjuk a levét.
3. Megmérjük a lé mennyiségét, és minden liter léhez egy kilogramm cukrot és egy liter vizet teszünk.
4. Fakanállal addig kavarjuk, amíg a cukor teljesen elolvad, majd kimosott üvegekbe töltjük, tetejére kevés szalicilt teszünk és ledugaszoljuk.

Jó tudni! 

• A feketeribizli-szörp főzés nélkül is eláll.
• Ha a ribizliléhez nem adunk vizet, csupán a cukrot tesszük bele, és úgy kavarjuk ki, ízletes ribizlikocsonyát kapunk.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Ezt a módszert kipróbálom!

Szilárd Bernát írta...

Jo recept, most keszitettem oda, kivancsi vagyok a vegeredmenyre' Hajra fekete ribizli!!