2013. július 1., hétfő

Bazsalikomos paradicsomleves gombával

Hét kezdésnek hoztam egy jó kis leveskét Rita konyhájából. Ilyenkor, amikor már lehet friss édes paradicsomot vásárolni a piacokon, érdemes frissen facsart paradicsomléből készíteni a levest, majd télen készíthetjük finom, házi paradicsomléből, aminek a receptje rövidesen sorra kerül. Ám, mielőtt rátérnék a receptre, figyelmetekbe ajánlok egy kis olvasnivalót arról, milyen paradicsomot ne vegyetek soha és miért.

Elkészítési idő: 40 perc. Az illatos leves házi paradicsomlével az igazi, amit készíthetünk akár frissen sajtolt paradicsom levéből is.

4-5 szál sárgarépa, 10 dkg erdei gomba vagy termesztett csiperke, 2 evőkanál rizs, 2 cikk fokhagyma, 1 l paradicsomlé, só, bors, bazsalikom, cukor ízlés szerint. 

1. A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és a zúzott fokhagymával együtt olajon megfuttatjuk. Hozzátesszük a rizst, amit folytonos keverés mellett fehéredésig dinsztelünk, így nem fő szét.
2. Beletesszük a tisztított, felvágott gombát, hozzáadunk kevés paradicsomlevet, ezt kevergetve felforraljuk, majd felöntjük vízzel, és ízlés szerint fűszerezzük.
3. Amikor megfőtt, felöntjük a megmaradt paradicsomlével és beleszórjuk a friss bazsalikomot. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és lefödve fél órát pihentetjük, hogy az ízek összeálljanak.
4. Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá.

Jó tudni! 

• A fanyar, pikáns ízű bazsalikom széles skálán felhasználható a konyhában: főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások kiváló ízesítője lehet.
• A bazsalikomot gyógynövényként is használhatjuk, teája étvágygerjesztő, vizelet- és szélhajtó, illetve köhögéscsillapító. Zöld leveleiben sok a C-vitamin.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: